Няколко удивителни способности на организма на камилите: Камилата пие както прясна,

...
Няколко удивителни способности на организма на камилите: Камилата пие както прясна,
Коментари Харесай

Камилите могат да пият дори вода от Мъртво море

 Камилите могат да пият даже вода от Мъртво море

Няколко удивителни качества на организма на камилите: 

Камилата пие както прясна, по този начин и солена вода. Може даже да пие вода от Мъртво море. И нищо няма да й се случи.

Това е по този начин, тъй като бъбреците на камилата филтрират водата, отделят я от солта и я трансформират в прясна вода, годна за пиянство.

Камилата също по този начин може да яде тръни. И те не вредят на стомаха и червата. Защото слюнката й разтваря тръните като киселина. Слюнката стопява  тръна.

Камилата има два клепача. Единият е тъничък и транспарантен, другият е пълен и меснат. Когато в пустинята стартира пясъчна стихия, тя затваря транспарантния си клепач, с цел да се защищити от попадане на пясък в очите му.

Мазнините, насъбрани в гърбиците, освен поддържат камилата по време на гладния интервал, само че и й оказват помощ да контролира телесната температура, което е доста значимо в изискванията на горещата пустиня: в случай че е студено, тя покачва температурата си; в случай че е горещо в пустинята, тя намалява телесната си температура.

Камилите могат да се потят. Потта стартира да се отделя единствено когато телесната температура надвиши четиридесет и един градуса.

Най-упоритото животно може би не е магарето, а камилата. Ако реши да легне да си почине, е съвсем невероятно да го накарате да стане и да тръгне.

Камилите също по този начин ритат доста мощно и тъкмо и в четирите направления, за разлика от конете, които могат да ритат единствено напред или обратно с копитата си.

Една камила може съвсем изцяло да затвори ноздрите си, когато е належащо, да вземем за пример по време на пясъчна стихия.

Камилите усещат съществуването на вода на разстояние до 50-60 километра.

Една камила може да изяде 30-40 кг храна дневно.

През зимата камилите имат гъсти гриви, с цел да ги предпазят от студа.

Козината на камилата на слънце може да се нагрее до 70-80 градуса, до момента в който самата камила умерено ще поддържа телесната температура в границите на 40 градуса и даже няма да се поти.

Камилските изпражнения са доста сухи. Пустинните номади ги употребяват като гориво за своите огньове.

Камилите живеят до 35-40 години.

Една камила може да загуби до 40% от телесното си тегло заради дехидратация и отново да не почине.

В момента в света има малко под двадесет милиона камили.

Колкото и да е необичайно, камилите са отлични плувци.

Издръжливостта и силата на камилите им разрешава да носят товар, тежащ половината от тялото им, изминавайки 30-40 километра дневно. Без товар или с един ездач една стара камила елементарно изминава ден и 100 километра, вървейки с отмерено движение.

Камилата участва на герба и знамето на град Челябинск (вижте забавни обстоятелства за знамената).

Ако е належащо, камилите тичат с такава скорост, че малко коне могат да се оправят с тях.

Едногърби и двугърби камили могат да се чифтосват сполучливо. Камилата, родена вследствие на такова кръстосване, се назовава „ нар “.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР